-Det største jeg har opplevdKjære Rotarianere! 
Tusen takk for muligheten til å nå ut til dere! 
I 2011 gav Jarlsberg Rotary meg gullbilletten og jeg fikk reise til Brasil. I ett år levde jeg sammen med familien Costa Marques i den lille bondebyen Carmo do Paranaiba i hjertet av Brasil. I dette brevet ønsker jeg å formidle, gjennom mine erfaringer, hvorfor det er så viktig for ungdom, for Rotary som organisasjon og for samfunnet at Rotary satser på ungdomsutveksling.  

Klokt og viktig
Samfunnstjeneste – Serive Above Self - er essensen i Rotarys mangfoldige aktiviteter. Gjennom alt fra løvrydding på Slottsfjellet til utrydding av polio (this close!) tjener Rotarianere samfunnet – lokalsamfunnet og verdenssamfunnet – og den røde tråden er utvikling av kunnskap, forståelse, vennskap og medmenneskelighet for sammen å skape bedre samfunn. Derfor er det klokt, viktig og enormt bra at Rotary satser på ungdom. For det er ungdom som skal drive Norge, verden og Rotary videre. Og når vi unge skal utvikle gode samfunn – lokalt og internasjonalt - og takle lokale og internasjonale utfordringer, er vi mye bedre rusta med de egenskapene Rotary utveksling kan gi oss. Jeg ønsker å trekke frem noen av de viktigste egenskapene jeg har utviklet gjennom og i etterkant av utvekslingsåret mitt:

Blir trygg og selvstendig
Selvstendighet og trygghet: lite gjør en så selvstendig som å bli avlevert på Gardermoen med en Rotary blazer og en hadeklem som skal vare et helt år. Å gå fra to stø bein planta på trygg norsk jord til å sjonglere en ny familie, skole, og nærmiljø med ordbøker og tidvis uforståelige sosiale koder gjør en snart moden, uansett om man kommer til Brasil, Australia, Taiwan eller Norge. Trygg og selvstendig ungdom er handlekraftig ungdom. 

Utfoldelse og utforsking
 I ett år fikk jeg forlate den tradisjonelle, og litt rigide skolebenken til fordel for å utforske meg selv og det verden har å by på. Mens mine venner leste om rombeporfyr og plusskvamsperfektum, lærte og erfarte jeg Samba, Capoeira, hele kaffeproduksjonsprosessen fra bønne til Wall Street, et nytt språk, og i regi av Rotary i Carmo lærte jeg å sy sammen med ti underpriviligerte damer. Å finne seg selv er en klisje, men det var møte med friheten til å prøve absolutt alt jeg ville at jeg virkelig ble kjent med meg selv. 

Samfunnsforståelse
Som utvekslingsstudent erfarer man gode og dårlige sider av samfunn. I Brasil kjente jeg for første gang mannsdominans, kriminalitet og klasseskille på kroppen, men jeg erfarte også en livglede og respekt for natur og ressurser som jeg mener vi kan lære av i Norge. Som unge samfunnsutviklere er det viktig at vi har et skråblikk på kultur og samfunn, og det kan Rotary utveksling gi oss. 

Samhandling
Evnen til å samhandle på tvers av samfunslag og kultur er kanskje det viktigste jeg utviklet gjennom utvekslingsåret mitt. Her er Rotary unik. Rotarianerne i Carmo utfordret meg ved at jeg fikk ta del i alt fra politiske møter til å snakke med fengselsinsatte. En dag var jeg på middag med næringslivstoppene i Brasils kaffeindustri. En annen dag var jeg på gården og rullet kaffebønner i solsteika. Disse samhandlingene har utviklet en forståelse i meg som jeg drar nytte av hver eneste dag. 

Døråpner
Dette er noen av egenskapene og kvalitetene som trengs for at vi unge skal bli gode samfunnstjenere. Trygg og selvstendig ungdom, selvbevisst og bevisst sitt samfunn som evner å samhandle og forstå andres situasjon, er godt rusta for a takle lokale og internasjonale utfordringer. Det er selvsagt også en rekke andre egenskaper man utvikler: språkkunnskaper, et internasjonalt nettverk, økt nysgjerrighet på omverdenen, samt spesifikke kulturelle, kulinariske og sosiale kunnskaper. Rotary utveksling er en døråpner. Jeg, for eksempel, sitter nå i England og skriver bacheloroppgave om korrupsjonskultur i Brasil, noe jeg ikke kunne gjort uten å kunne portugisisk. På et akademisk seminar møtte jeg en professor ved King’s College London’s Brazilian Institute som kjente godt til lille Carmo – han var fra en by ikke så langt unna  -  og som dermed inviterte meg til arkivene deres, skulle jeg ha behov for det. For en døråpner! 

Skiller seg ut
Da jeg i forkant av utvekslingsåret mitt fortalte min studiekoordinator på Greveskogen videregående skole, Terje Reppen, at jeg skulle reise som Rotary utvekslingsstudent, så han på meg og sa «ah, du skal på Mercedes utveksling altså». Passende nok er stereotypien at i Rotary internasjonalt kommer man til svært velstående ”Mercedes- familier”, men det jeg tror han mente, og det jeg virkelig har erfart, er at dette er utveksling av høy kvalitet.  Vi unge i dag har vanvittig mange muligheter til å reise, oppleve, og studere i utlandet, og midt oppi disse endeløse mulighetene er det ett program som skiller seg ut: Rotary ungdomsutveksling. Nettverket, tryggheten, døråpnerne, og rammevilkårene Rotary har for maksimalt utbytte både språklig, kulturelt og sosialt gjør Rotary utveksling unik. Før, under og etter året må man reflektere over hvorfor og hvordan man vil være utvekslingsstudent – refleksjoner som øker kunnskapen, erfaringene og utbyttet at oppholdet.

Utfordring til Rotary
Med dette oppfordrer jeg dere Rotarianere: sats på ungdomsutveksling! Egenskapene, forståelsen og kvalitetene vi tilegner oss gjennom ungdomsutveksling – helt i Rotarys ånd – trengs når vi skal ta fatt på lokale og internasjonale utfordringer.  
Jeg ønsker dere alt det beste i arbeidet for en bedre verden! 

Vennlig hilsen, 
Astrid Susanne Skjold


 
Rotaryprisen til ungt  salgstalent i Telemark

15. mars 2018

Rotaryprisen til ungt salgstalent i Telemark

Elisabeth Tørre Særsland tok innersvingen på nærmere 250 konkurrenter under fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i Telemark. Og dermed kapret hun Rotaryprisen!

-Dyrk et godt klubbmiljø!

12. mars 2018

-Dyrk et godt klubbmiljø!

-Inspirer hverandre, og tilstreb en klubbkultur som inkluderer alle! Det sa påtroppende guvernør Gaute Melhus Johannessen (bildet) da han møtte ”sine” presidenter på PETS.

Kjemper om Rotaryprisen

12. mars 2018

Kjemper om Rotaryprisen

250 ungdommer fra Telemark kjemper onsdag 14. mars om en rekke priser under fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i Skien fritidspark. En av de gjeveste prisene er ”Rotaryprisen”.

Rotary Peace Centers – åpent for ny søknadsrunde

10. mars 2018

Rotary Peace Centers – åpent for ny søknadsrunde

Rotary gir hvert år ca 100 yrkesaktive unge mennesker fra hele verden tilbud om studier i fred og konfliktløsning. Har din klubb aktuelle kandidater til stipendene?

Distriktskonferansen 2018

3. mars 2018

Distriktskonferansen 2018

Lyngdal 31. august - 2. september
Sted: Rosfjord Strandhotell

GUVERNØRENS MÅNEDSBREV FOR MARS 2018

3. mars 2018

GUVERNØRENS MÅNEDSBREV FOR MARS 2018

Guvernør Erik Gran har skrevet sitt månedsbrev for mars 2018

100 000 fra Nedenes RK til gatebarn

16. februar 2018

100 000 fra Nedenes RK til gatebarn

Det ble en festkveld av de sjeldne da Nedenes Rotaryklubb nylig hadde stor konsert til inntekt for gatebarn på Zanzibar.

GUVERNØRENS MÅNEDSBREV FOR FEBRUAR 2018

4. februar 2018

GUVERNØRENS MÅNEDSBREV FOR FEBRUAR 2018

Guvernør Erik Gran har skrevet sitt månedsbrev for februar 2018

Mange vil på Rotary-utveksling

23. januar 2018

Mange vil på Rotary-utveksling

23 ungdommer fra vårt distrikt ønsket seg på Rotary-utveksling kommende skoleår. –Så mange søkere er det lenge siden vi har hatt, sier Tone Kolbenstvedt.

Anerkjennelse for innsats

21. januar 2018

Anerkjennelse for innsats

De tre klubbene som ga mest til Rotaryfondets Annual fund i vårt distrikt fikk sin anerkjennelse på presidentsamlingen nylig.

Sosiale medier

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

norfo - Rotary RSS

Loading RSS...
Les mer